Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl

Ouzo

18.11.10 09:54:23

Ouzo to typowy grecki napój alkoholowy o wspaniałym anyżowym smaku. Najczęściej podawany z lodem albo maksymalnie schłodzony. Ouzo jest krystaliczne, po dodaniu kostek lodu zabarwia się na biało. Można też rozcieńczać je z bardzo schodzoną wodą niegazowaną.

W Grecji ten delikatny likier jest do dostania często wraz z innymi smakołykami zwanymi "Meze". Należą do nich jeszcze liście winogron nadziewane ryżem, oliwki z pestkami, owoce morza, suszone pomidory, bakłażany z fetą itp.

Anyżowy smak likieru ouzo znajduje zastosowanie w przygotowaniu wyjątkowych koktajli. Polecamy następujący: mieszamy w sheakerze 1dcl soku cytrynowego z 3dcl brandy (wspaniale się do tego nadaje Metaxa), wlewamy do kieliszka na wino i dolewamy soku imbirowego. Na koniec dodajemy 10dcl ouzo. Kieliszek można ozdobić kawałkiem cytryny i życzymy smacznego.

Największa produkcja ouzo jest na wyspie Lesbos. Właśnie to miejsce uważane jest za kolebkę ouzo. Sam proces wytwórczy nie jest skomplikowany – podstawą jest wódka uzyskana z destylacji surowego soku z winogron. Poza anyżem do alkoholu dodawane są jeszcze inne składniki. Każda gorzelnia ma swoją recepturę, ale często dodawane są jeszcze kolendra, mięta, cynamon, lukrecja, orzeszki laskowe, goździki, kwiaty cytrusów itp. Niektórzy dodają też rodzynki. Proporcje i zestawienie dodatków stanowią oczywiście pilnie strzeżoną tajemnicę produkcji, ponieważ gwarantują oryginalny smak i zapach ouzo. Podczas wizyty w Grecji nie zapomnijcie spróbować tego miejscowego specjału, może posmakuje Wam i będziecie mieli pomysł na ciekawą pamiątkę.