Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl

Oliwki

Oliwki
04.01.10 10:36:51

Grecja to raj oliwek i producent bardzo dobrej oliwy z oliwek. Podstawą jest nierzucające się w oczy drzewko oliwne, popularnie zwane oliwką. Dla Greków jest ono symbolem długowieczności i nadziei, pokoju i zgody. W starożytnej Grecji drzewko oliwne było symbolem zwycięstwa, madrości i siły, dlatego zwycięzcy Olimpiad otrzymywali poza wieńcem z gałązek oliwnych również buteleczki wypełnione oliwą z oliwek. Drzewka oliwowe są uprawiane nie tylko ze względu na swoje płody. Drewno z nich uzyskiwane charakteryzuje wyjątkowa twardość i odporność, a to dlatego, że oliwka rośnie powoli, a niektóre drzewa osiągają wysokość nawet 15-20 metrów.

Niedojrzałe owoce drzewa oliwnego, oliwki są zielone. Na jesieni jednak zaczynają dojrzewać i ich barwa zmienia się na soczyście zieloną, w grudniu robią się żółte lub brązowawe a w lutym stają się ciemnoczarne. Najbardziej dojrzałe oliwki są czarne i pełne drogocennego oleju. Wówczas nadają się do zbiorów, które polegają na zrywaniu ich lub czesaniu specjalnym grzebieniem. Najlepszy czas zbiorów to wrzesień i październik. Oliwki przeznaczone do produkcji oliwy z oliwek najczęściej są strząsane z drzew, idealny czas to grudzień. Bardzo ważne jest właściwe przechowywanie oliwek z których będzie wyprodukowana oliwa oraz umycie ich, ponieważ od tego zależy jakość uzyskanego oleju.

Najlepsza oliwa z oliwek uzyskiwana jest w tym samym dniu kiedy oliwki zostaną zebrane. W pierwszej fazie procesu niewypestkowane oliwki rozbija się a następnie odcedza, tak aby olej oddzielił się od wody i skórek. Uzyskana w ten sposób oliwa musi odleżeć odpowiedni czas i trzeba ją przefiltrować. Tradycyjne młyny produkujące oliwę z oliwek są już w dzisiejszych czasach rzadko spotykane. Trudno też zobaczyć tradycyjną technikę produkcji oliwy poprzez rozcieranie oliwek między kamieniami. Na jeden litr czystej oliwy z oliwek potrzeba ok. 5 kg. oliwek.

Oliwa z oliwek jest wyjątkowa i cenna, ponieważ jej główną właściwością jest to, że zaczyna palić się dopiero przy bardzo wysokich temperaturach – ok.210°C  (wyższa niż u pozostałych tłuszczy) i jest dzięki temu zdrowsza. Olej pochodzący z oliwek jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Smak oliwy z oliwek zależy od rodzaju owoców, ich dojrzałości w czasie zbiorów, położenia ogrodu oliwnego, rodzaju podłoża, klimatu i techniki zbierania oliwek.