Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl

Metaxa

24.09.09 09:09:49

Grecja znana jest na całym świecie ze swojego trunku o złotawym kolorze zwanym Metaxą. Ta grecka specjalność powstaje w wyniku destylacji wina pochodzącego z silnie dojrzałych winorośli bogatych w cukier. Po osiągnięciu oczekiwanej fazy dojrzałości destylat miesza się z sezonowymi winami muskatowymi oraz ekstrakem ziołowym z domieszką płatków różanych. Specjalna receptura tej mieszanki jest oczywiście okryta tajemnicą. Do wyroby Metaxy pięciogwiadkowej używa się trzech gatunków wina z winorośli, które wysuszone na słońcu poddawane sa destylacji i przynajmniej 3 lata dojrzewają w żywicznych beczkach dębowych.

Ten wyśmienity trunek w 1880 roku otrzymał nazwę pochodzącą od jego twórcy Spyrosa Metaxasy. Spyros zmarł w roku 1909, jednak o jego odkrycie zadbali synowie. Dzięki nim popularność brązowej gorzałki rosła. Kolejne pokolenia podtrzymywały rodzinną tradycję. W latach sześćdziesiątych XX w. wybudowano wytwórnię Metaxy Kiffisia i rozpoczęła się dystrybucja Metaxy, której sieć obecnie obejmuje ponad 75 krajów świata! Dzięki temu dziś Metaxa sprzedawana jest nie tylko w greckich tawernach, ale również w  estauracjach wiedeńskich, klubach zachodnioeuropejskich i w nowojorskich barach.

Metaxę podaje się czystą, z lodem albo w kompozycji z wybranym napojem bezalkoholowym. Zawartość alkoholu w Metaxie to ok. 38%. Ten złotawy napój wyróżnia się swoim aromatem winorośli i przesycony jest wspaniałym posmakiem dębowych beczek, w których dojrzewa.