Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl Grecja - Travelon.pl

Delikatne greckie figi

Delikatne greckie figi
28.05.10 08:56:43

Owocem figowca, rośliny, która może osiągać nawet 10 m wysokości są figi, delikatne owoce, które dojrzewają w regionach Morza Śródziemnego i głównie w Grecji. Figowiec pochodzi z Azji, w której rośnie do dziś. Można go hodować również w naszych szerokościach geograficznych, jednak zimą musí być przeniesiony do szklarni lub domu.

Podobnie, jak większość innych owoców, figi przeznaczone do exportu zrywa się jeszcze zanim zupełnie dojrzeją. tak aby do Europy dostały się w dobrym stanie. Osoby zrywające figi muszą nosić rękawice, ponieważ mleko lateksowe, które znajduje się w niedojrzałych owocach podrażnia skórę. Najczęściej figi są suszone, a wysoka zawartość cukru zapewnia im długi termin przydatności do spożycia bez używania środków chemicznych.

Figi są bogatym źródłem witaminy A, B i w mniejszym stopniu witaminy C. Figi suszone zawierają dużo cukru i są bardzo energetyczne. Liście i kora figownika mają właściwości lecznicze. Wyrabia się z nich różne maści, okłady, używa się w leczeniu wrzodów i opuchnięć.

Figi jednak najpopularniejsze są jako smakołyk. Figi są podstawą wielu napojów i dań, syropów, marmolad, dżemów, słodkości, ale też wyśmienitych sosów do dań mięsnych. Stosuje się je również do nadziewania mięs.

Co za dużo to niezdrowo, dlatego uwaga na problémy jelitowe po spożyciu zbyt dużej ilości fig. Z figami, jak z wiśniami czy czereśniami – lepiej nie popijać ich wodą.